Havaalanları
Ana Sayfa ] Uçuş ] Bakım ] Kurallar ] [ Havaalanları ] Şirketler ] Resimler ] Uzay ] Hava Müzeleri ] Hava Sporları ] Kulüpler ] Yayınlar ] Site Haritası ] Linkler ]

Ana Sayfa
ICAO Kodları
Pistler
Apron
Havaalanlari
Havayolu

Havayolu ulaştırması sektörü, 14.10.1983 tarihinde kabul edilen 2920 sayılı Sivil Havacılık Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle, özellikle 1980'lerin ikinci yarısından itibaren belirgin bir gelişme içine girmiştir. Havaaalanı yatırımlarının, 80'li yılların sonunda ve 90'lı yılların başlarında, yeni konvansiyonel havalanı yapımından daha ziyade mevcutların standartlarının geliştirilmesi üzerinde yoğunlaştırıldığı görülmektedir. Bu arada, hava trafik kontrol, haberleşme, seyrüsefer hizmetleri, yer hizmetleri, vb. hizmetlerin kalite ve güvenirliğini artırmaya yönelik yatırımlar sürdürülmüştür. 

1980'lerin sonunda, muhtelif yörelere mahalli idarelerin de katkılarıyla STOL tipte küçük havaalanları yapımı başlatılmış ve askeri havaalanlarının sivil hava ulaşımına da açılması çalışmalarına hız verilmiştir. Yıldan yıla istikrarlı biçimde artış gösteren toplam gelen-giden yolcu ve uçak trafiğinin başta Atatürk Havalimanı olmak üzere Antalya, Esenboğa, Adnan Menderes ve giderek Dalaman Havalimanlarında yoğunlaştığı görülmektedir. 

Sektör, 1990'lı yıllara da aynı gelişme trendi içinde girmiştir. Ancak, 1990 yılının Ağustos ayında patlak veren Körfez Krizi sonraki yıllarda turistik yörelerimizde meydana gelen terör olayları, turizm sektörüne bağlı olarak havayolu ulaştırması sektörünü de o yıllar içinde olumsuz yönde etkilemiştir. Ancak, sektörün gelişimi son beş yılın bütünü itibariyle değerlendirildiğinde gelişmenin halen sürdüğü görülmektedir. 

HAVA ALANLARIMIZ Kamu adına ülkemiz hava alanlarını işletme görevini üstlenmiş bulunan Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü (DHMİ) 27 havaalanında teşkilatlanmış olup, bunlardan 16'sı dış hat seferlere açıktır. Türk Silahlı Kuvvetleri Envanterindeki hava alanlarından da istifade edilerek sivil hava ulaşımının yaygınlaştırılmasına katkı amacıyla Genelkurmay Başkanlığı ile yapılan protokol ile toplam 27 askeri hava alanı sivil havacılık işletmelerinin kullanımına açık durumdadır. Bu hava alanlarından 13'ünde DHMİ Genel Müdürlüğünce işletme yapılmakta olup, bu hava alanlarının bir kısmında, terminal binası, kargo binası, taksirut ve apron gibi sivil tesislerin yapımı sürdürülmektedir.

 

Havaalanlarının  IATA ve ICAO Kodları bulundukları illerin tablosu için tıklayınız.

Havaalanlarının Pist özelliklerini öğrenmek istiyorsanız lütfen buraya tıklayınız.

Havaalanlarının Apron ve Taksi yolları özelliklerini öğrenmek istiyorsanız lütfen buraya tıklayınız.

Havayolu haritası için tıklayınız.