SHDT-43
Ana Sayfa ] Yukarı ] Havacılık Kanunu ] JAA ] Fonetik Alfabe ] SHDT-35 ] [ SHDT-43 ]

Ana Sayfa
Yukarı

 ULAŞTIRMA BAKANLIĞI SİVİL HAVACILIK DAİRESİ UÇUŞ TEKNİSYENLERİ LİSANS VE SERTİFİKAYÖNETMELİĞİ

(SHD: T-43)

(Bu metin 10 Ocak 1972 tarih ve 14068 sayılı Resmi Gazete'de neşrolunmuştur.)

GENEL HÜKÜMLER

Madde 1- Türkiye dahilinde faaliyette bulunan bütün sivil uçuş teknisyenleri (Flight Engineer or Flight Mechanic) 1 Ocak 1973 tarihine kadar, bu Yönetmelik hükümlerine göre, muteber bir Uçuş Teknisyeni lisansına sahip olmaları ve Ulaştırma Bakanlığınca tescil olunmaları mecburidir. Bu tarihten sonra lisansı olmayanların bu görevde çalışmasına müsaade edilmez.

Madde 2- Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye'de çalışacak uçuş teknisyenlerinin lisanslarını verir ve tescil işlemlerini yapar.

Madde 3- Müracaat şekli ve lisans verilmesi:

a) Uçuş Teknisyeni Lisansı almak için müracaatçı "Uçuş Teknisyen Lisansı Müracaat Formu"nu (FORM SHD: T-43) doldurur.

b) Müracaatçı, yetkili kılınan bir hastaneden, sağlık şartlarının Milletlerarası Havacılık Teşkilatının (ICAO) yayınlamış bulunduğu Ek: 1 de ANNEX: 1) ki sağlık şartlarına uyduğunu gösterir ve karar hanesinde "Uçuş Teknisyeni olur" ifadesini taşıyan bir sağlık kurulu raporunu adı geçen müracaat formunun 9 uncu maddesinde belirtilen hususlarla birlikte Ulaştırma Bakanlığına verir.

c) Müracaat sahibi, nazari ve ameli sınavları için, bu Yönetmelik hükümlerine göre, Ulaştırma Bakanlığı tarafından

yetkili kılınmış bulunan Türk Hava Yolları A.O. Genel Müdürlüğüne gönderilir. Sınav masrafları müracaatçıya aittir. Sınav neticeleri, sınavı yapan müessese tarafından resmi bir rapor halinde Ulaştırma Bakanlığına gönderilir.

d) Yukarıdaki "a" ve "b" maddeleri hükümlerini yerine getiren ve "c" maddesindeki sınavlarda başarı gösterenlerin durumu Ulaştırma Bakanlığınca nihai bir tetkike tabi tutulduktan sonra uygun görüldüğü takdirde kendilerine lisans ve tip sertifikaları verilir.

e) Şayet istenilen tip sertifikasının hususiyeti dolayısiyle bu sertifikaya esas teşkil edecek olan sınavı yapmağa yetkili bir müessese memleketimizde yoksa müracaat sahibinin ICAO azası bir Devletin sivil havacılık otoritesi tarafından mevzubahis sınavı yapmağa yetkili kılınmış bir müessesede yapılan muvaffak olduğuna dair alacağı belge tip ilavesi için sınav raporu yerine kaim olur.

f) Müracaat sahibinin, en az Sanat Enstitüsü, Hava Bakım Teknik veya Uçuş Okulu veya Lise Öğrenimine sahip olmaları mecburidir.

Madde 4- Müracaat sahibi, en az yirmi bir (21) yaşında olmalıdır.

Madde 5- Lisans almak için yapılacak sınavlar,

a) Nazari sınav ve

b) Tatbiki (ameli) sınav,

olmak üzere iki kısımdır. Tatbiki sınava girebilmek için:

(I) ICAO Ek-1'e göre, sağlık raporuna sahip olmak,

(II) Yazılı sınavda muvaffak olmak,

(III) En az beş (5) saatlik uçuş eğitimi görmek lazımdır.

Madde 6- Nazari ve tatbiki sınavlarda muvaffak olmak için, her sınavdan yüz (100) not üzerinden asgari yetmiş (70) not almak şarttır.

Madde 7- Sınavlardan herhangi bir tanesinde muvaffak olamayan müracaat sahipleri, çalışma imkanı bulmak için en az bir ay sonra tekrar sınava girebilir.

Madde 8- Lisans sahibi, lisans ile birlikte en az bir tip üzerinde sertifika almak mecburiyetindedir.

Madde 9- Uçak sınıf ve tip sertifikaları:

a) Piston motorlu uçaklar,

b) Turboprop motorlu uçaklar,

c) Turbojet uçaklar,

Madde 10- Lisansına, daha sonra yeni bir tip ilavesini isteyen müracaatçı;

a) İlavesini istediği tip üzerine yapılacak nazari ve ameli sınavı kazanması, veya;

b) Yetkili görülen bir eğitim müessesinde o tip ile ilgili uçuş teknisyeni kursunda başarı göstererek, alacağı belgeyi ibraz etmesi gereklidir.

Madde 11- Müracaatçıda aranılacak bilgi:

a) Müracaatçının aşağıda belirtilen konuları ihtiva eden yazılı bir sınavda başarı göstermesi gereklidir;

(I) Uçuş teorisi ve aerodinamik konularında bilgi sahibi olmak,

(II) Gövde, motor ve teçhizat görevleri ile bunların bakımları konularında genel prensipleri bilmek,

(III) Uçuşta küçük onarım, ayar ve parça değişimlerin, uçak üzerinde tesirleri ve bunlarla ilgili metodlar,

(IV) Sürat tahditlerine göre uçak performansları ve bir veya daha fazla motor arızaları karşısında yapılacak işleri bilmek,

(V) Yükleme, ağırlık merkezinin hesaplanması, performans, yakıt sarfiyatı, motor gücü ve verim tablosu ve eğrisi; motor çıkış gücünün kontrolü ve değişen meteorolojik şartların uçak üzerindeki etkisi,

(VI) Uçuş teknisyenliği ile ilgili sivil havacılık yönetmelikleri hakkında bilgi sahibi olmak.

b) Lisansına ilk olarak veya yeni bir uçak tipi ilave ettirmek isteyen müracaatçı aşağıdaki konularda yapılacak olan nazari ve ameli sınavlarda başarı göstermesi lazımdır.

(I) Uçuş öncesi yapılacak işlemler,

(II) Uçak teçhizatı,

(III) Uçak sistemleri,

(IV) Uçak yükleme,

(V) Tahditlere göre, uçak ve motor işletme usulleri,

(VI) Normal çalıştırma usulleri,

(VII) Kritik (emergency) durumlarda tatbik edilecek usuller,

(VIII) Motor çalışma ve yakıt sarfiyatı ile ilgili matematik hesaplar.

c) Müracaatçı yazılı sınava girebilmesi için 12 nci maddenin en az bir bölümünde belirtilen tecrübeye sahip olduğunu tevsik etmesi gereklidir.

d) Müracaatçı ameli sınava girebilmesi için yazılı sınavı son yirmi dört (24) ay içinde başarı ile bitirmesi gerekir. Ancak, bu husus, yazılı sınavı verip de ondan sonra devamlı olarak büyük uçak işletmelerinde bakım, uçuş teknisyenliği veya pilot eğitimi gibi işlerde çalışmış müracaatçılara tatbik edilmez.

e) Uçuş teknisyenliği için eğitim proğramları kıfayetli görülüp yetkili kılınan herhangi bir uçak işletmesinden alınacak kurs belgeleri yeni tip ilavesi için esas teşkil edebilir.

Madde 12- Müracaatçıda aranılacak havacılık tecrübesi:

a) Müracaatçının, uçuş teknisyeninde bulunması lazım gelen uçaklar üzerinde yeteri kadar uçuş tecrübesine sahip olması veya en az 800 beygirlik üç (3) motorlu veya bunların gücüne eşit olan jet motorlu uçaklarda uçması gereklidir. Uçuş Teknisyeni lisansı almak için, müracaatçı aşağıdaki maddelerde belirtilen tecrübelerden en az bir tanesine sahip olması ve bu durumunu tevsik etmesi zorunludur:

(1) En az üç (3) yıl uçak ve uçak motor bakımları üzerinde çeşitli tecrübe sahibi bulunmak (Bu üç yıldan bir yılı en az herbiri 800 beygirlik pistonlu motorları olan veya bu motorların eşiti güçte jet motorları olan uçaklar üzerinde olacak). Buna ilaveten en az beş (5) saatlik uçuş teknisyenliği görevi ile ilgili uçuş eğitimi yapmak.

(2) En az iki (2) yıl uçak motorları üzerinde havacılık eğitimi görüp kurslardan belge almış olmak. (Bu iki yılın en az altı (6) ay'ı 800 beygirlik motorları olan çok motorlu uçakların veya bu motorların eşiti güçte jet motorlu uçakların bakım işlerinde çalışmış olmak. Buna ilaveten en az beş (5) saatlik uçuş teknisyenliği görevi ile ilgili uçuş eğitimi yapmak.

(3) Havacılık, elektrik veya makine ile ilgili olan Sanat Enstitülerinden, Hava Okullarından veya Üniversitelerden bir tanesinden mezun olmak ve en az altı (6) ay 800 beygirlik motorları olan uçaklardan veya bunların eşiti güçte jet motorları olan uçakların bakım işlerinde çalışarak tecrübe sahibi olmak. Bunlara ilaveten en az beş (5) saatlik uçuş teknisyenliği görevi ile ilgili uçuş eğitimi yapmak.

(4) Hava yolları nakliye işlerinde kullanılacak uçaklarda veya bu uçakların eşiti ağırlık ve motor gücünde bulunan en az iki motoru askeri uçaklarda iki yüz (200) saat birinci pilot olarak uçmak veya ikinci pilot olup da birinci pilotun nezaretinde birinci pilotluk görevi yapmak.

(5) Lisanslı bir uçuş teknisyeni nezaretinde en az yüz (100) saat uçuş teknisyeni görevinde bulunmak.

Madde 13- Müracaatçıda aranılan maharet:

(a) Müracaatçının, lisansına işletmek istediği uçak tipi üzerinde, madde 11, (a) ve (b) de açıklandığı gibi, uçuş teknisyeni olarak nazari ve ameli uçuş sınavında muvaffak olması,

(b) 1. Müracaatçının uçuştan önce, uçuş esnasında ve uçuştan sonraki kontrol ve usullerin tatbikatında başarı göstermesi,

2. Uçuşta, uçak, motor ve pervaneler ile ilgili usulleri tatbik etmede, sistem ve aletleri normal olarak kullanmada yeterli olduğunu göstermesi,

3.Uçuş durumundaki bir simülatörde veya uçuş teknisyeni için hazırlanmış bir eğitim aracında kritik hallerde (emergency) gerekli usulleri tatbik ederek, uçağın gövde, motor ve diğer sistemlerinde çıkan herhangi bir arızayı anlayıp gerekli müdahaleyi yapabileceğini göstermek.

Madde 14- Tekrar sınava girebilmek:

Gerek yazılı ve gerekse tatbiki sınavlarda başarı gösteremiyen müracaatçılar tekrar sınava girebilmek için:

(a) Son sınav tarihinden itibaren otuz (30) gün beklemesi, veya

(b) Yeteri kadar nazari ve ameli (Uçuş, sentetik, yer veya karışık bir eğitim) ders alarak müteakip sınava iyibir şekilde hazırlanması gereklidir.

Madde 15- Uçuş teknisyeni kursları:

Uçak işleticilerinin açacakları uçuş teknisyeni kursları, Ulaştırma Bakanlığınca tespit edilmiş şartlara uygun olması gereklidir. Bu kurslar açılmadan önce Bakanlıkça onaylanması için kurs proğramları ile bu kurslarla ilgili tesis, teçhizat, öğretmenler ve onların yetenekleri hakkında Ulaştırma Bakanlığına bilgi verilir ve bu kursların açılması için müsaade istenir. Konu ile ilgili durum yerinde kontrol edildikten sonra yeterli görüldüğü takdirde kursların açılması için yetki ve müsaade, müracaatçı uçak işleticisine verilir.

Madde 16- Lisansların yenilenmesi:

Uçuş teknisyeni lisansları, gerek teknik ve gerekse sağlık yönlerinden on iki (12) ay süre için geçerlidir. Lisansların yenilenmesi; lisans sahibinin teknik yönden, Türk Hava Yolları A.O. Genel Müdürlüğünde kontrole tabi tutulup, alacağı müspet bir rapor ve sağlık yönünden de yetkili kılınan Devlet hastanelerinden alacağı sağlık kurulu raporu ile tekrar on iki (12) ay süre için geçerli kılınır.

Madde 17- Bu Yönetmelik Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülür.

Madde 18- Bu Yönetmelik yayınlandığı tarihtan itibaren yürürlüğe girer.

 

 

 

T.C.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI

Sivil Havaılık Dairesi Başkanlığı

 

..../.../l9

 

 

UÇUŞ TEKNİSYENİ MÜRACAAT FORMU

(SHD: FORM T-43)

 

 

UÇUŞ TEKNİSYENİNİN:

1. Adı ve Soyadı :.....................................

2. Adresi :.....................................

3. Doğum Tarihi :.....................................

4. Milliyeti :.....................................

5. İstediği lisans ve sertifikalar :.....................................

6. Sağlık muayenesinin :

a) Yapıldığı hastane

b) Tarihi

7. PİLOT OLARAK:

a) Hava birinci pilot olarak uçuş saati:..................

b) Birinci pilot nezaretinde pilotluk görevinde bulunduğu

 uçuş saatleri :..................

c) Pilot lisans numarası :..................

d) Tahsil durumu :..................

 

 

8. UÇAK BAKIM TEKNİSYENİ OLARAK:

a) Görev Süresi :...................

b) Üzerinde çalıştığı uçak tipleri (800 beygir ve üzerindeki motorları olmak şartiyle :....................

c) Motor tipleri ve beygir güçleri veya

trast kuvvetleri :....................

d) Nezaret altında uçuş teknisyenliği

yaptığı uçuş saatleri :....................

e) Tahsil durumu :....................

f) Lisans numarası :....................

9. 6,7 ve 8 inci maddelerde belirtilen hususlar, ilgili müesseselerden alınacak birer resmi evrakla tespit edilir. Bu evraklar, 3 adet vesikalık fotoğraf ve doldurulan bu FORM hep birlikte Ulaştırma Bakanlığına gönderilir.

 

 

ULAŞTIRMA BAKANLIĞINA

 Yukarıda belirtilen bilgilerin doğruluğunu tasdik eder, Uçuş Teknisyeni Lisansının verilmesini emir ve müsaadelerinize saygı ile arz ederim.

 

 İ M Z A